Ce mă interesează pe mine cum și-a făcut coiotu’ ăsta site, ar putea spune unii dintre voi. Da, adevărul e că nu e o experiență unică. Mai mult, nu e complicat, dacă știi pașii. Iar dacă te miști repede, în câteva zile ești gata. Mie cred că mi-a luat vreo două luni, m-am împotmolit mai mult în gândurile mele decât în partea practică. Am avut și oameni pe lângă mine care mi-au zis cam ce e de făcut, așa că am zis să vă împărtășesc și vouă.
Ce fel de site vrei să-ți faci. Ăsta e cel mai important lucru pe care trebuie să-l iei în calcul. Cam ce să conțină, cui se adresează, ce îl face să se diferențieze de altele existente pe piață. De ce să-l faci.
Alegi numele. Ei, acum vine partea amuzantă. Pentru că e posibil ca orice combinație de cuvinte îți vine în cap să fie deja luată. Mi s-a spus să intru pe www.inregistrare-domenii.ro sau pe www.nic.ro și acolo să mă joc până găsesc un domeniu liber care se apropie de ce vreau eu. De exemplu, eu voiam să fac un site de relaxare, timp liber, etc. Pe atunci eram încă om, însă n-am găsit niciun nume care să-mi fi plăcut și să fie disponibil. Așa că m-am transformat în coiot relaxat și, ce să vezi, domeniul era liber. Așa că te joci acolo până găsești un domeniu liber. Apoi îl înregistrezi. Costă cam 40 de euro și e pe viață. Brrr, cum sună!
Găzduirea sau hostingul. După ce iei domeniul, trebuie să găsești un server care să ți-l găzduiască. Asta costă cam 2, 3 euro pe lună, deci plătești anual vreo 35 de euro. (www.inregistrare-domenii.ro, www.gazduire.ro, www.newhost.ro)
Alegi tema! Cum vrei să arate! Una dintre platformele pe care se lucrează ușor este WordPress (mă rog, până înveți că majoritatea pozelor trebuie să fie pe lat, îți cam rozi unghiile de nervi). Așadar, intri pe http://themeforest.net, selectezi WordPress și apoi tipul de blog/site pe care vrei să-l faci. Aici vine nenorocirea, sunt mii și mii de teme. Eu am stat o zi și o noapte și încă o zi cu ochii cât cepele până m-am hotărât. Pentru că sunt multe interesante și, deodată, n-am mai știut ce să aleg și cum vreau să arate. Și nu costă mult, ci între 30 și 60 de dolari.
Băiatu’ de la butoane. Pardon, băiatu’ de la taste. După ce ai găsit tema, cauți pe cineva care să se ocupe de implementare (wow, ce cuvânt am învățat!). Întrebi în stânga și în dreapta, ceri o recomandare, te uiți la ce a mai făcut și de aici drumul e lin. Bine, e lin, dacă găsești pe cineva căruia să-i placă să facă asta, care să-ți răspundă cu calm la toate întrebările tale (și nu sunt puține, la început), care să fie serios și să facă la timp și, mai ales, care să aibă disponibilitatea să te învețe cum e cu pozele, cu textele, cum funcționează WordPress-ul. Io sunt un coiot norocos în general și l-am găsit, prin niște recomandări, pe Alex www.revega.ro. A venit cu propuneri de teme, a făcut logo-ul (cine a mai pomenit coiot cu logo?) și, din punct de vedere tehnic, în trei zile site-ul era aproape gata. Era prin august, doar că eu, de la atâta relaxare, am tot amânat să scriu cât să-l umplu. Mda, de categorii și conținut nu se ocupă Alex.
Online. Am încărcat pozele și textele, iar Alex a mai schimbat niște fonturi și a verificat alte detalii tehnice – deh, dacă sunt un coiot dificil care a vrut diacritice, au apărut alte bizarerii să le spun așa cu fonturile. Apoooi, a dezactivat starea de mentenanță și a dat drumul coiotului în lumea largă. Or mai fi mici lucruri de reglementat, dar în haita coioților relaxați nu există cuvântul perfecțiune. Aleg lumea online așa cum e și mă bucur, amuz sau lupt cu micile imperfecțiuni!