vacanta in cadaques, Girona, Spania

De când m-am trezit dimineață și am deschis facebook-ul, m-am gândit, în timp ce mergeam pe stradă, în timp ce mai ascultam o melodie, în timp ce lucram, ce-mi aduce mie fericire.

Pentru cei care nu știu, 20 martie e ziua internațională a fericirii. Aaa, și ziua unei prietene bune căreia n-am vrut să-i scriu pe fb La mulți ani, căci am zis c-o sun. N-am apucat. Așa că o scurtă pauză la scris ca s-o sun acum. Am sunat-o, am întrebat-o și pe ea ce o face fericită, am scris mai jos, dar până atunci să spun câteva cuvinte despre mine.

Nu vreau să se răsucească de pe o parte pe alta marii filozofi care au scris studii, tomuri, mii de pagini despre fericire. Dar pentru mine fericirea înseamnă viața cu tot ce este ea. O scurtă întâmplare. Era în 2009. Vara. Eram la Barcelona cu un grup de prieteni. Am plecat spre Cadaques, un drum cu multe serpentine și, de la un moment dat, de sus de undeva am văzut golful, ambarcațiunile și casele. Mi s-a tăiat răsuflarea. Am ajuns în fostul sat de pescari, undeva izolat, parcă la capătul lumii și, plimbându-ne pe străzi, ne-am oprit la un moment dat pe un fel de terasă și ne uitam la peisaj. De undeva de lângă mine, un bărbat cânta la mandolină (cred). Era muzica, era priveliștea, era momentul ăla care se oprește și pe care știi că o să-l ții minte toată viața. Eram eu și acel moment. Poza de mai sus de acolo e. Mai las una în continuare.

Cadaques, Girona, Spania

Am mai trăit multe momente de fericire. Și, ca în viața oricui, și de nefericire. Dar cred că din tot ce am trăit până acum, ce-mi aduce fericire este speranța. Gândul că mai sunt posibilități. Că un drum închis te face să ajungi pe altele. Fericirea înseamnă și când am curaj, deși mi-e teamă.

Să mă întorc acum la ideea acestui text. Astăzi am întrebat câțiva prieteni, pe mess, pe sms: „Pe tine ce te face fericit/ă?” Așa, din senin, fără vreo introducere. Și le-am spus că fac un sondaj pe care-l pun în seara asta pe blog. Așadar, răspunsurile lor mai jos. Îi pun în ordine alfabetică, pentru că altfel nu prea știu cum.

Ce te face fericit? Ce te face fericită?

Alina: Să fiu îndrăgostită, să fiu sănătoasă, o carte bună și să am înțelepciunea să discern între ce-mi face bine și ce-mi face rău.

Amalia: Să umblu lerlea în lung și-n lat. Creanga, brambura, teleleu. 

Andreea: Somnul. Și vacanțele. Și zilele libere.

Adrian: Azi sunt fericit că nu mai plouă.

Cristina: Liniște și pace. Cât mai puțină socializare. :)) De o lună de zile nu mai pot. Trage totă lumea de mine să vorbim. :)) Să fiu lăsată-n pace! Asta e fericirea.

Horea: 1. Ochii mari ai iubitei când îi fac o surpriză. 2. O carte care-mi place până la sfârșit. 3. Să găsesc bani într-o haină pe care n-am mai purtat-o de mult. 4. Vara. 5. Să stau în apa mării când e cald, sunt valuri și nu e nimeni în preajmă să vadă că înot prost.

Iulia: Banii. Bani mulți. Mă descurc eu cu fericirea. 

Linda: Copacii înfloriți, norii, valurile, animalele… cam tot ce face mama natură. Plus trăirile pe care mi le trezește un film. Sau o carte. Și muzica. Și amintirile despre cei dragi. Mai ales cele despre tata. Cu cât îmi amintesc mai multe detalii despre el, cu atât sunt mai fericită. Și faptul că o iubesc pe mama și pot să o fac și eu fericită, așa cum m-a făcut ea. 

Laura: Previzibil – familia. Cea apropiată: consortul, copilul și animalul de casă. Sentimentul de familie în sine. Ah! Și mă mai fericește și un cântar zgârcit. 

Mihaela: Când copiii îmi spun că sunt cea mai bună mamă. Când ajung la Brașov. Când soțul meu se ocupă de copii. Când stau de vorbă cu o prietenă. Când văd un film fain. Când plec în vacanță. Când am o pereche nouă de pantofi. Când îi merge bine tratamentul unui pacient. 

Oana: Lucrurile simple mă fac fericită. Cele pentru care muncesc, investesc timp și la sfârșit văd rezultatul. De exemplu, o pictură. Un proiect la care am mai parcurs o etapă. O plantă din grădină că a înflorit. Copilul meu.

Olivia: Să aibă toate cele din viața mea sens și să le pot face cu plăcere/bucurie.

Simona: Timpul petrecut cu oamenii de care-mi pasă. 

I-am trimis un sms și tatălui meu, coiot pensionar. „Tata, pe tine ce te face fericit? Zi-mi în câteva vorbe. Te pup” Mi-a răspuns: Greu de spus în câteva vorbe. Și totuși: să vă știu sănătoși, să mă bucur în fiecare zi de lumină și soare.”

Acestea sunt răspunsurile câtorva prieteni. N-am apucat să-i întreb pe toți, evident. Pe al tău îl aștept în comentarii, dacă vrei să intri în joaca noastră de-a fericirea. Deci, pe tine ce te face fericit/ă?

Pe mine mă găsiți și pe Facebook Coiotul relaxat  🙂

Comentarii

comentarii