Patrick Modiano în casa lui de la Paris

Scriitorul francez Patrick Modiano (69 ani) este laureatul Premiului Nobel pentru Literatură 2014. Numele lui nu figura printre marii favoriți. Amos Oz, Milan Kundera, Haruki Murakami erau printre numele auzite foarte des cu câteva zile înainte de anunțul făcut astăzi la Stockholm și transmis în direct pe site-ul oficial. Evident că mi-ar fi plăcut foarte tare să câștige Mircea Cărtărescu, care a fost și el nominalizat, iar dintre marii favoriți, mă gândeam la Haruki Murakami. Așa că am stat cu nasul lipit de laptop și, la 14:00 fix, am ascultat anunțul. Sincer, pentru că la început a fost în suedeză, nu am identificat numele, ci abia când a fost spus în engleză.

Cine este Patrick Modiano?

Cum Internetul este generos, iar google un prieten de nădejde, am găsit repede informații despre Patrick Modiano. Recunosc că nu am citit nimic scris de el, dar am văzut că s-a tradus și la noi. Am adunat ce am citit pe mai multe site-uri și am notat premiile și romanele mai importante. Pentru că a scris peste 30 de cărți din care nu am citit nici una, am zis că e o bună listă de căutat.
S-a născut în 1945, în Boulogne-Billancourt. Tatăl lui era evreu iItalian, iar mama belgiancă.
În 1968 a publicat primul roman – La Place de L’Etoile
În 1972 a primit Marele Premiu pentru roman al Academiei Franceze cu Les Boulevards de ceinture
În 1978 a câștigat premiul Goncourt pentru romanul Rue des boutiques obscures
9 octombrie 2014 – Premiul Nobel pentru Literatură 2014

La începutul acestei luni a apărut în librăriile din Franța cel mai nou roman al său: Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier.

Modiano este al 12-lea scriitor francez care primește Nobelul pentru literatură. Împreună cu prestigioasa distincție, scriitorul francez va primi și suma de 8 milioane de coroane (aproximativ 880.000 de euro). El îi urmează în istoria Nobelului scriitoarei canadiene Alice Munro, premiată în 2013.

Dintre romanele lui, la noi s-a tradus Dans le café de la jeunesse perdueÎn cafeneaua tinereții pierdute. Mai multe despre acest roman am citit pe site-ul editurii Art

În cafeneaua tinereții pierdute Patrick Modiano

Foto: © Catherine Hélie / Gallimard

Comentarii

comentarii

1 COMENTARIU

Comments are closed.