imagine din filmul Mustang (2015)

În perioda 23 – 29 octombrie, se desfășoară Les Films de Cannes à Bucarest 2015, evenimentul pe care-l aștept în fiecare toamnă de câțiva ani. E al șaselea an în care prietenii mei știu unde mă găsesc. Pe scurt, o săptămână în care în capitală ajung filmele din Festivalul de la Cannes din anul respectiv. Îmi place să mă uit cu atenție în program, să citesc despre fiecare film, să văd trailerele și apoi să le notez pe cele pe care aș dori să le văd. Evident, prima selecție este mult prea lungă, așa că după ce le scriu aproape pe toate, încep să le aleg după orele la care rulează. Cum festivalul are loc în trei cinematografe (Studio, Elvire Popesco și Cinema Pro), îmi mai ia vreo oră până reușesc să folosesc la maximum timpul pe care-l am după ora 18:00 pentru a ajunge la cât mai multe. Partea bună e că festivalul începe vineri seara, așa că am și weekendul la dispoziție. Așadar, pentru anul acesta, am scris mai jos lista cu filmele la care am rezervat bilete pe eventbook.ro. Programul, prezentarea filmelor și informații despre bilete am găsit pe site-ul oficial al festivalului.

La tête haute / Standing Tall (2015)

Regia: Emmanuelle Bercot
Țara: Franța
Cu Catherine Deneuve, Rod Paradot, Benoît Magimel, Sara Forestier
Film de deschidere Cannes 2015
Filmul urmărește parcursul lui Malony, de la șase la 18 ani, perioadă în care un judecător de copii (Catherine Deneuve) și un educator încearcă neobosit să-l salveze.

 The Assassin (Nie Yinniang)

Regia: Hou Hsiao-Hsien
Țara: Taiwan, China, Hong Kong, Franța
Cu Shu Qi, Chang Chen
Premiul pentru regie la Cannes 2015
În China, secolul al IX-lea, Nie Yinniang revine în sânul familiei sale după ani de exil. Crescută de o guvernantă care a inițiat-o în artele marțiale, ea s-a transformat într-o adevărată justițiară a cărei misiune în lume este să elimine tiranii. Când maestrul ei îi dă misiunea de a-l ucide pe vărul său, Tian Ji’an, guvernatorul dizident al provinciei militare Weibo, Nie Yinniang trebuie să aleagă: să-l sacrifice pe omul pe care-l iubește sau să se desprindă pentru totdeauna de „Ordinul Asasinilor”.

 Chronic (2015)

Regia: Michel Franco
Țara: Mexic
Cu Tim Roth, Robin Bartlett, Michael Cristofer
Premiul pentru scenariu la Cannes 2015
David este un asistent medical care lucrează cu bolnavi în stadiul terminal. Eficient și dedicat profesiei sale, el construiește câte o relație puternică și chiar intimă cu fiecare pacient pe care-l îngrijește. Dar, în afara slujbei sale, David este ineficient, ciudat și rezervat. Este mai mult decât evident că el are nevoie de fiecare pacient în parte la fel de mult cum fiecare pacient are nevoie de el.

 Louder than Bombs (2015)

Regia: Joachim Trier
Țara: Norvegia, Franța, Danemarca
Cu: Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, Jesse Eisenberg, Amy Ryan
Film aflat în competiție la Cannes 2015
Pregătirile pentru expoziția consacrată celebrei fotografe Isabelle Reed, la trei ani după moartea ei neașteptată, îi aduce împreună pe soțul ei și cei doi fii în casa familiei. Un secret care iese la suprafață le dă peste cap viețile aparent calme.

 Mon roi (2015)

Regia: Maïwenn
Țara: Franța
Cu: Vincent Cassel, Emmanuelle Bercot
Premiul pentru Cea mai Bună Actriță Ex-aequo – Emmanuelle Bercot, 2015
După un accident grav la schi, Tony intră într-un centru de recuperare. Dependentă de personalul medical și sedative, începe să se gândească la relația sa agitată cu Georgio. De ce se iubeau? Cine este bărbatul pe care ea l-a iubit atât de puternic? Cum și-a permis să dezvolte o pasiune atât de distructivă și sufocantă? Pentru Tony, procesul de vindecare se află chiar în recuperarea fizică imediată care o poate elibera de aceste frământări…

 Mustang (2015)

Regia: Deniz Gamze Ergüven
Țara: Franța, Germania, Turcia, Qatar
Prix Europa Cinemas, Quinzaine des Réalisateurs
E începutul verii. Într-un sat din nordul Turciei, Lale și cele patru surori ale sale încep școala jucându-se inocent cu băieții. Însă desfrâul pe care alții presupun că-l implică jocul lor iscă un scandal cu consecințe neașteptate. Casa familială se transformă treptat în închisoare, cursurile practice de gospodărire iau locul celor de la școală, iar căsătoriile încep să fie aranjate. Cele cinci surori, animate de aceeași dorință de libertate, încalcă însă granițele care le sunt impuse. (foto din film la începutul articolului)

 Rams (2015)

Regia: Grímur Hakonarson
Țara: Islanda
Cu: Sigurdur Sigurjónsson, Theodór Júlíusson – Kiddi
Premiul Un Certain Regard 2015
Într-o vale izolată din Islanda, doi frați care nu-și mai vorbesc de mai bine de 40 de ani sunt nevoiți să se unească pentru a salva ceea ce au cel mai de preț: oile.

 Macbeth (2014)

Regia: Justin Kurzel
Țara: Anglia, Franța, SUA
Cu Michael Fassbender, Marion Cotillard
Michael Fassbender în rolul lui Macbeth și Marion Cotillard în rolul lui Lady Macbeth m-au făcut să trec pe listă filmul, înainte să fi văzut trailerul.

Dheepan (2015)

Regia: Jacques Audiard
Țara: Franța
Premiul Palme d’Or la Cannes 2015
Fugind din calea războiului civil din Sri Lanka, un fost soldat, o femeie tânără și o fetiță pretind că sunt o familie pentru a trece granițele. Refugiați în Franța, într-un oraș problematic, abia cunoscându-se unii pe alții, ei încearcă să-și construiască un cămin.
Cu mențiunea că pentru acest film nu am mai găsit bilete online, dar voi trece pe la casa de bilete pe la Studio, iar dacă nu apuc să-l văd în cadrul festivalului, îl aștept în cinematografe sau îl trec pe lista de căutat.

Mi-am mai trecut pe listă și „Tale of Tales / Il racconto dei racconti” (Italia), „Journey to the Shore” (Japonia), „The High Sun / Zvizdan” (Croația, Slovenia, Serbia) și „Mountains May Depart / Shan He Gu Ren” (China, Japonia, Franța), dar doar pentru a le ține minte pentru vacanța de iarnă.

Prețul biletelor pentru Les Films de Cannes à Bucarest 2015 este între 10 și 20 de lei, în funcție de orele la care sunt filmele, și există și două tipuri de abonamente, cu reducere de 20% din prețul total al biletelor.  Acestea pot fi cumpărate online, de pe Eventbook.ro, sau de la casieriile cinematografelor.

Mai multe detalii despre filme, bilete și programul complet pentru fiecare zi sunt pe site-ul oficial al festivalului Les Films de Cannes à Bucarest  

Comentarii

comentarii