Cred că dependența de cărți este singura pe care nu intenționez să o tratez sau vindec vreodată. Trăim destul de bine împreună. În ultima vreme mi-am cumpărat destul de multe cărți, așa că nu mi-am propus să cheltuiesc foarte mult la Târgul de carte Gaudeamus 2014. Mai ales că, din experiențele trecute, știam că noile apariții nu au reduceri substanțiale. Aveam pe listă neapărat un roman de Patrick Modiano, pentru a-mi face o idee despre scriitorul care a luat Nobelul, autobiografia lui Klaus Iohannis și noul volum de povestiri al lui Haruki Murakami. În afară de acestea, voiam să văd ce mai găsesc la reduceri, mai ales că aveam câteva ore la dispoziție și nu eram „pe grabă”.

Cum miercuri am stat la coadă pentru cel mai râvnit autograf (despre care am scris aici), am mai fost o dată joi, când am putut să-mi fac câteva păreri despre această ediție a târgului. Prima și, de altfel, singura care nu are legătură cu cărțile este faptul că nici anul acesta organizatorii nu s-au gândit să facă o garderobă, unde să ne lăsăm hainele. Așa că m-am plimbat cu haina pe braț, cu eșarfa, căciula și umbrela băgate în geantă, încercând să găsesc cele mai bune poziții de a răsfoi cărțile cu o mână. La târg atmosfera este foarte frumoasă, sunt prezente câteva zeci de edituri, lansări de cărți cred că sunt din oră-n oră, te poți opri la o cafenea cu câteva măsuțe la primul nivel când obosești sau vrei să iei o pauză și să te uiți pe cărțile pe care ți le-ai luat.

Dintre edituri, din ce am văzut eu, cele mai mari reduceri sunt la Editura Trei, unde noile apariții au 30% reducere din prețul de librărie, apoi există volume reduse cu 50% și câteva zeci de cărți cu 10 lei fiecare. La Humanitas și Polirom, preferatele mele, reducerile sunt în jur de 10%, așa că mereu mă limitez în
a-mi lua o carte sau două de la fiecare. Rao, Nemira, Litera au și ele oferte cu 30% sau pachete promoționale. Mai sunt și editurile cu cărți de specialitate, pe la ele doar am trecut, păreau serioase și nu aveau specializarea mea – relaxarea – și cele cu cărți pentru copii, am văzut și cărți cu 1 leu pentru cei mici. În afară de acestea, m-am oprit și am stat destul de mult la Editura Art și la Paralela 45, unde aveau titluri interesante cu prețuri între 5 și 10 lei.

Noi apariții

targ gaudeamus noutati coiotulrelaxat.roBărbați fără femei de Haruki Murakami
Am luat-o pentru că e scrisă de Murakami și așteptam ceva nou de el. Între timp, am citit prima povestire despre un actor care, de zece ani trăiește, hăituit de întrebările pe care nu i le-a pus soției lui, înainte ca aceasta să dispară. Abia aștept să le citesc și pe următoarele. (Editura Polirom, 25 lei)

Strada Dughenelor Întunecoase de Patrick Modiano
După ce a câștigat Nobelul, au apărut multe cărți ale scriitorului francez la mai multe edituri. Am ales-o pe aceasta pentru că e cel mai cunoscut roman al lui, pentru care a primit Premiul Goncourt în 1978. Aștept să-mi fac o părere. (Editura Humanitas Fiction, colecția Raftul Denisei, 25 lei)

Era să fiu eu de Ali Smith
Am o slăbiciune pentru cărțile apărute la Editura Univers, unde am descoperit mulți scriitori europeni contemporani interesanți. La acest roman m-au atras atât recomandarea de pe Blogul unei cititoare de cursă lungă, cât și prezentarea de pe spatele cărții. Miles ia cina la niște oameni pe care nu-i cunoaște, invitat de un amic. Înainte de desert se ridică de la masă, se duce la etaj și se încuie în camera de oaspeți. Refuză să mai iasă de acolo. Refuză să scoată vreun cuvânt. Gazdele sunt înnebunite, dar nu-l pot da afară. Vestea se întinde în toată țara, transformându-se într-un adevărat fenomen social și mediatic. (Editura Univers, 25 lei)

Pas cu Pas de Klaus Iohannis
Am cumpărat-o din curiozitatea de a afla câte ceva din trecutul unui președinte în care și-a pus speranța mai  mult de jumătate de țară. E printre primele pe care vreau să le citesc. (Editura Curtea Veche, 15 lei)

Cărți cu reducere – 10 lei fiecare

targ gaudeamus coiotulrelaxat.roZazie în metrou de Raymond Queneau
Mă oprisem la standul editurii Paralele 45, unde erau multe cărți cu 10 lei. M-am uitat pe ele, nu mă hotăram ce să iau, iar atunci au apărut două doamne în jur de 50 de ani, iar una dintre ele îi spunea celeilalte: „Este fenomenală această carte. Zazie este un personaj extraordinar. O puștoaică ce se plimbă prin Paris. Să o iau să o ofer cadou, că are preț bun.” M-a convins, am întins mâna și am luat și eu un exemplar. (Editura Paralela 45, 10 lei)

Gustul sâmburilor de măr de Katharina Hagena
Am ales-o pentru că m-a atras subiectul cu povestea a trei generații de femei. La moartea Berthei, cele trei fiice ale sale și nepoata ei, Iris, se reîntâlnesc în casa părintească din nordul Germaniei, pentru a citi testamentul. Spre marea ei surpriză, Iris moștenește conacul cel vechi. Nu intenționează să-l păstreze, dar, pe măsură ce redescoperă fiecare cameră și fiecare colț al grădinii ce înconjoară casa, amintirile ei se trezesc, urzind povestea zguduitoare a trei generații de femei care s-au perindat pe acolo. (Editura Trei, 10 lei)

Înger luptător de Pearl S. Buck
Știam despre Pearl S. Buck că este prima femeie care a luat Premiul Nobel pentru Literatură, în 1938 și, cum nu citisem nimic scris de ea, am zis că e un moment bun să o fac. Prezentarea de pe spatele cărții m-a făcut să mai scot 10 lei din buzunar. Tradus de Mircea Eliade în 1938, romanul biografic „Înger luptător” este povestea fascinantă a tatălui autoarei, misionar creștin, dintr-o severă familie de prezbiterieni, care-și dedică întreaga existență, austeră și lipsită de orice formă de lux sau confort, străinilor pe care îi inițiază în tainele creștinismului. (Editura Art, 9,9 lei)

Cărți cu reducere (de la 2 lei la 8 lei)

targ gaudeamus reduceri coiotulrelaxat.ro

Indiferenții de Alberto Moravia
Când o carte despre care „Time” scrie că este „unul dintre cele mai bune romane ale secolului XX” costă 8 lei la Târgul Gaudeamus, nu o poți lăsa acolo. Așa a funcționat mintea mea când am văzut-o. Plus faptul că este scrisă de Alberto Moravia. (Editura Art, 8 lei)

Leviatan de Paul Auster
„Acum șase zile, un om a sărit în aer pe marginea unei șosele din nordul Wisconsin-ului”. Așa începe povestea pe care Peter Aaron o spune despre prietenul său cel mai bun, Benjamin Sachs. Un roman pe care nu l-am citit de Paul Auster – l-am luat imediat – și am întrebat de două ori dacă sigur costă 5 lei. Era la un loc cu multe altele, de unde mi le-am luat și pe următoatele două. (Paralela 45, 5 lei)

Sângele celorlalți de Simone de Beauvoir
În afară de „Al doilea sex”, nu am mai citit altceva scris de Simone de Beauvoir, așa că mi-am zis că la iarnă să-mi fac o idee și despre stilul ei ca romancieră. Romanul acesta a fost ecranizat în 1984 de Claude Chabrol, cu Jodie Foster în rol principal. N-am văzut nici filmul. (Editura Paralela 45, 5 lei)

Bobby & Jackie, o poveste de dragoste de C. David Heymann
Pentru când mi se face poftă de aventuri romantice la nivel înalt, am pus în traistă și cartea despre povestea de iubire dintre Jackie Kennedy și Bobby Kennedy. (Editura Paralela 45, 5 lei)

C.A. Rosetti către Maria Rosetti
Am deschis cartea și am început să citesc câteva rânduri. Scrisorile sunt în franceză, iar corespondența din perioada 1871 – 1876. Poate pentru că mi-am imaginat cum e să te așezi la birou și să scrii aproape zilnic o scrisoare, să aștepți apoi răspunsul, să deschizi plicul și să citești pe nerăsuflate sau poate pentru că îmi plac incursiunile în istorie, am luat cartea. (Editura Minerva, 2 lei).

Am făcut calcului, așadar 12 cărți, 145 lei, câteva ore petrecute la târg și câteva zeci de ore pe care le voi petrece citind. Poa’ să vină zăpada!

Târgul de carte Gaudeamus are loc la Romexpo, în Pavilionul central, până duminică, 23 noiembrie. Biletul de intrare costă 5 lei, iar programul este de la 10:00 la 20:00.

Comentarii

comentarii